Thursday 20 July 2023

Ukratko o OBD2 uredjajima za dijagnostiku

 Ovde cu kratko da sumiziram moje trenutno znanje o ovim uredjajima, par savjeta, caka, ovo ono...

https://www.silux.ba/media/uploads/fm/siluxparts/silux60_obd2_scanner/silux60_-(1).png

 Prvo i ono najbitnije, ovi uredjaji ne rade dijagnostiku.
Nisu oni ti koji dijagnostikuju vas auto.
Vas automobil ima racunar u sebi koji nadgleda/ocitava sisteme u automobilu, ima u sebi zapisane vrijednosti koje treba da budu priblizne ocitavanjima.
Kad se nesto pokvari, te vrjednosti se vise ne podudaraju, i onda vam vas kompijuter u autu kaze "Alooo baja, imamo problem, otvaraj haubu, a bome i novcanik"

Ovi uredjaji za dijagnostiku, su samo citaci obicni, tj oni sve sto rade jeste da ocitaju to sto vas kompijuter izvjestava.
E sad imaju i napredni uredjaji za dijagnostiku, koji brisu kodove, a jos napredniji koji mogu da rade dosta drugih stvari koje ni ja sam ne znam koje su.
Znam da su neke od njih slanje komandi, naprimer mozes preko tog uredjaja da otvoris gepek ako je elektricni, upalis hladnjak na automobilu, itd itd.
Neki mogu i da programiraju vrijednosti sacuvane u racunaru automobila.

E jos nesto, vas auto ima vise racunarskih jedinica u sebi, vise tih uredjaja, i svakom od njih je moguce pristupiti pojedinacno.
I svaki od njih cuva neke podatke, naprimer ima njih vise koji cuvaju podatke o kilometrazi, ali ja iskreno ne znam koji su tacno.

Trebalo bi sad da popricamo o tome sta je "bus" , sta je "protocol", sta je "PID" i jos nekim stvarima ali nisam to jos dobro sve ukapirao pa cu preskociti.
Msm kapiram nesto, ali ne znam objasnti da svako to odma razumije pa i necu.

Nego cu jos prokomentarisati ove uredjaje, tj kineske.
Imate na aliexpressu dosta kineskih uredjaj, u smislu da su napravljeni ne kvalitetno, i mogu da vam pokvare racunar u automobilu.
To je zbog toga kako su oni programirani i koje signale salju prema racunaru.

Zato ako planirate kupiti neki uredjaj, prvo se dobro informisite da li on uopste valja, iako je kineski, moze da valja i da sluzi svrsi, ali ima i onih koji su opasni za koristenje, to su generalno zesce jeftini.
Ovi iznad 10$ su generalno uredni.

Svaki uredjaj ima svoju kopiju, od ELM327 - koji je napravila kompanija ELM Electronics - https://www.elmelectronics.com/

Ali su oni greskom u verziji 1.0, zaboravili da stave zastitu na njihove chipove, i onda su kinezi to skontali i skinuli podatke sa chipa, i sad te podatke trpaju u PIC18f25k80 chipove, i prodaju vam uredjaje pod imenom "ELM 327 - pic18f25k80" za jeftino, i vecina njih sa ovim chipom rade sasvim OK, bar oni koji u kombinaciji imaju i FT232RL chip.(ima i FT232RQ, al ne svidja se ljudima taj nesto iako su ustvari isti chipovi samo drugog oblika, izgleda da ovaj RL ipak kvalitetniji kad pogledamo datasheet za ove chipove)

Uglavnom ovi jeftini uredjaji ELM327 v1.5 su lazni, msm v1.5 ovog chipa nikad nije izasla.
Al sta ocu da kazem, ovi sto isto imaju v2.1, v2.2 i v2.3 , su lazni.
Jer ELM v2.1 chip naprimer kosta 20ak $, kako onda da uredjaj bude 10$ ? xD

Da ne duzim, svi ti uredjaji ustvari koriste podatke sa verzije 1.0.
Navodno su kinezi ustvari izbacili v1.4 i to su oni kao nesto kodovali, ma da nisam u to jos siguran, u to da su oni to uradili uopste, i jos da su to kvalitetno odradili.

To je to za sad.
Meni ostaju neka pitanja koja cu izlistati, mozda necete razumjeti ali :
-Prvo, zelim da znam kad kupujem neki uredjaj, sta cu ja sa njim moci da uradim
-trazim uredjaj koji mi dozvoljava da pristupim svakom racunaru u automobilu i ocitam podatke koje on cuva, naprimer kilometrazu
-Zasto postoje uredjaji za dijagnostiku za specificne brendove
-OBD2 konektor ima 16 pinova, 7 za OBD2 standard i 9 za OEM tj proizvodjaca/brend
-Da li to znaci da brendovi imaju neke svoje specijalne protokole ?
-Da li onda imaju i svoje specificne PIDove za njihov brend ?
-Da li ako uredjaj koji ja posjedujem podrzava protokol
KWP2000, i ako je ABS spojen i koristi KWP2000 protokol, ja automatski imam pristup ABS kompijuteru ili tu ima jos nesto za sta ja ne znam ?
-Da li ovi uredjaji u sebi imaju programirane PID-ove koje oni salju ?
-Da li ako ja imam uredjaj koji podrzava KWP2000 protocol i koji mogu spojiti na komp preko USB kabla, ali nema u sebi programirane PIDove, da ja onda sa kompa pomocu programa nekog tamo, mogu poslati PIDove i dobiti odgovor ?
-Pretpostavljam da ce onda brendovi skrivati svoje specificne PIDove i trpati ih u uredjaje za dijagnostiku koje samo oni prodaju po velikoj cjeni ?(to bi ja radio pa pretpotavljam zato)
-Kako mogu da saznam koji sve protokoli imaju u mom autu ?
-Kako mogu da saznam koje sve kompijutere i sisteme moj auto ima u sebi ?
-Kako mogu da saznam koje protokole koji sistem koristi ?

Ma iskreno ne znam ni sta da pitam samo lupam pitanja za sad, jednostavno ne poznajem materiju da imam neka konkretna pitanja i zahtjeve.
Trazim na sve strane informacije al nesto ih nema, skidam kurseve, knjige citam, pdf prezentacije
btw evo jedna : https://slideplayer.com/slide/6288764/


Ajde cao, do sledeceg puta

No comments:

Post a Comment

Koje ulje za Karcher perace ? Koje ulje generalno za perace visokog pritiska (WAP) ?

Koje ulje koristiti za pumpu u peracima pod visokim pritiskom?     Ako trazite ulje za pumpu u prskalicama pod visokim pritiskom, vazno je ...