Monday 12 June 2023

OBD2 adapteri, dobri i losi

 Pa necu puno da serendam, vec cu da ostavim linkove i u crtama napisem sta sam za sad naucio, ima tu jos puno istrazivati jbg nema na jednom mjestu kompletno objasnjenje pa se ucim.


https://cvtz50.info/en/ - procitaj i bice ti jasno, uglavnom postoje fake OBD2 adapteri koji su losi i napravljeni su da vas zavaravaju, a imaju oni koji su legit i valjaju necemu pa procitajte tu stranicu da skontate

____________________________________________

Prilikom kupovine obavezno obratite pažnju koju verziju ELM327 ćete kupiti i na kom čipu je baziran! Gotovo svi trenutno postojeći kineski ELM327 su verzije 1.5, ali postoje verzije, na primjer - 2.1, koje ne rade sa MultiECUScan-om. Postoje skraćeni ili zakrivljeni 1,5, u pravilu - na bezimenim čipovima. Uvijek uzmite samo ELM327 verziju 1.5 i na PIC18F2480 ili PIC18F25K80 čipovima - oni rade 100%! Da biste pronašli ove skenere na AliExpressu, samo potražite PIC18F2480 ELM327 ili PIC18F25K80 ELM327.  

https://a.d-cd.net/9b635f9s-960.jpg
Slika jasno pokazuje koja je verzija ELM327 i na kom čipu je zasnovana

Rezervni delovi na fotografiji: 431012. Slika u FIAT Stilo dnevniku
Šta pravi ELM327 verzija 1.5 treba da proizvede
Fotografija u FIAT Stilo dnevniku
U ovom slučaju, ELM327 USB je baziran na PIC18F25K80 čipu (desno)

Citaj : https://www.drive2.ru/l/472413418284908797

____________________________________________

ELMScan Adapter Validator- https://4pda.to/forum/index.php?showtopic=1066876

Aplikacija šalje veliki broj standardnih ELM327 komandi i analizira odgovor adaptera na ove komande

ratki opis:
Aplikacija šalje veliki broj standardnih ELM327 naredbi i analizira odgovor adaptera na te komande

Opis:
Aplikacija ELMScan Adapter Validator dizajnirana je za otkrivanje velike većine lažnih kineskih verzija 2.1, koje su kasnije počele imitirati 1.5. Ova aplikacija prvo šalje standardne ELM327 komande različitih verzija, uključujući i one nestandardne. Zatim se bira svaki protokol, postavljaju zaglavlja, pokušava se povezati s pogrešnim zaglavljem. Ne analizira se samo odgovor na komande, već i vrijeme odgovora i vrijeme inicijalizacije protokola, tako da nije tako lako lažirati odgovore na neke komande. Aplikacija je testirana na velikom broju različitih adaptera (više od 50). Ovaj mehanizam verifikacije će takođe biti ugrađen u buduće verzije ELMScan Toyote. Nakon što je provjera završena, rezultat se prikazuje u obliku identificirane serije adaptera, kao i njihova kompatibilnost.

Ako je kompatibilnost navedena kao:
Loše , znači da ovaj adapter ne zna kako odabrati brzinu protokola, niti postaviti zaglavlje, ili jednostavno nema podrške za potrebne komande. Takav adapter neće raditi s većinom automobila, ne ovisi o korištenoj aplikaciji.
Medium , što znači da ovaj adapter, najvjerovatnije, može učiniti sve od navedenog, ali ne može promijeniti TiniL i TiniH parametre, a ima i vrlo ograničenu veličinu RAM-a, tako da ne može prihvatiti neke dugačke zahtjeve koristeći ISO 15765-4 protokol . Takav adapter će raditi relativno dobro s većinom automobila, ali, na primjer, Toyota / Lexus automobili neće se moći spojiti na Body Control, Tire Pressure Monitor i mnoge druge. Takođe, rad sa proširenom CAN adresom nije zagarantovan.
Dobro , to znači da adapter može promijeniti TiniL i TiniH, ali još uvijek nema dovoljno RAM-a za rad preko CAN protokola. U tom slučaju moguće je primati dugačke poruke preko CAN magistrale koristeći kontrolu protoka.
Odlično , to znači da adapter može učiniti sve gore navedeno, ima dovoljno memorije za primanje CAN paketa, veličine 4 kilobajta, a može i automatski promijeniti tajming kada primi komandu 7F xx 78 (odgovor na čekanju). 

____________________________________________

ELM327 Identifier - https://4pda.to/forum/index.php?showtopic=818944

Kratki opis:
Brzo prepoznajte lažni ili originalni ELM327 Bluetooth/Wi-Fi adapter

Opis:
Ova aplikacija je dizajnirana da odredi trenutnu verziju vašeg ELM327 adaptera, kao mnogi kineski klonovi ovog uređaja često tvrde da su neispravni.

ELM327 Identifier šalje gotovo sve moguće AT komande i pokazuje koje su službeno podržane od strane vašeg ELM327 adaptera. Na ovaj način možete vrlo brzo saznati da li je deklarirana verzija adaptera zaista istinita ili je lažna.
Neke AT komande zahtijevaju povezivanje s vozilom korištenjem određenih protokola. Stoga, radi ispravnih rezultata, ova aplikacija neće provjeravati ove naredbe. Ukupan broj AT komandi je 103. 

____________________________________________

 ELM327 Bluetooth / USB / WI-FI - https://4pda.to/forum/index.php?showtopic=639908 

Dobar link za posjetiti da naucite jos vise

____________________________________________ 

 Kratko o programima, koje koristiti i koji detalj za one adaptere

Torque(aplikacija za android) za moj telefon i multiecuscan za moj računar.

Torque mi služi kao brza pomoć na putu ili kao monitor za duga putovanja.

Multiecuscan je alat koji pomaže u dijagnosticiranju bilo čega što nije u redu. To je jedina stvar koju mogu pronaći koja se može povezati sa svim raznim ekusima i aktiviranjem funkcija na autu. Odličan softver.


zdravo
USB OBD adapter je pouzdaniji od bluetooth-a pa se preporučuje za funkcije koje mogu upropastiti automobil ako se prekine. Koristim Multiecuscan sa USB ELM 327 adapterom. ELM ima i CAN i KL linijski interfejs, KKL / Vagcom interfejs ima samo KL liniju, tako da se neće povezati na sve module. Ako dobijete ELM 327 na ebayu ili Amazonu, provjerite je li "modificiran". Postoji greška u dizajnu većine kineskih ELM 327 jedinica. Stavili su otpornik od 120 oma preko CAN sabirnice, ovo treba ukloniti.
Multiecuscan nije jedini softver za Fiats, postoji i AlfaOBD koji ima dobre sljedbenike. Više volim MES , ali vjerovatno zato što sam ga prvi koristio. AlfaOBD daje veći pristup ključu i sigurnosnim sistemima, ali to također znači da možete pokvariti sistem ako niste pažljivi. Koristim AlfaODB sa tabletom i bluetooth adapterom za praćenje "u pokretu".

____________________________________________ 

 

Ovo je stranica kompanije koja se bavla proizvodnjom ELM327 chipova.

https://www.elmelectronics.com/ 

Ako pogledamo njihov shop, cijena ELM327 v1.3a kosta 17$(pisem ovo Jun 2023)
Elm327 v2.2 i ELM327L 2.3 kosta 21$

Pitanje onda, kako onda ovi adapteri funkcionisu, na cemu su oni zasnovani i kako su tako jeftini onda ?

I kako uopste rade ?

Prodavaci tvrde da oni prodaju ELM327 adaptere, wtf onda ?

Puno pitanja, malo odgovora.
Vjerujte, citam gdje stignem, istrazujem, ali jebote patak ko da trazim dijamante...
Uvijek kazem, nije problem ucenik vec ucitelj, al izgleda i nedostatak kvalitetnog materijala.


Update : Ok, imam novosti, sa wikipedia-e. --> https://en.wikipedia.org/wiki/ELM327

Kaze sledece :

ELM327 je PIC mikrokontroler koji je prilagođen vlasničkim kodom kompanije ELM Electronics koji implementira protokole testiranja. Kada je ELM Electronics prodao verziju 1.0 svog ELM327, nije omogućio funkciju zaštite od kopiranja PIC mikrokontrolera. Shodno tome, svako ko je kupio originalni ELM327-v1.0 mogao je da koristi programator uređaja da pročita ELM-ov vlasnički firmver mikrokontrolera kao binarni blob .
Pirati bi trivijalno mogli proizvesti klon ELM327 kupovinom istog čipa mikrokontrolera i programiranjem pomoću kopiranog blob-a. [9] [10]
ELM327 kopije su se naširoko prodavale u uređajima za koje se tvrdilo da sadrže ELM327 uređaj, a prijavljeni su problemi s kopijama. [11] Problemi odražavaju greške koje su bile prisutne u mikrokodu ELM verzije 1.0; oni koji prave klonove mogu nastaviti da prodaju staru verziju.

Iako ove kopije mogu sadržavati ELM327 v1.0 kod, mogu lažno prijaviti broj verzije kao trenutnu verziju koju pruža originalni ELM327, au nekim slučajevima prijaviti još nepostojeću verziju. [12] Objavljene verzije softvera za ELM327 su samo 1.0, 1.0a, 1.1, 1.2, 1.2a, 1.3, 1.3a, 1.4, 1.4b, 2.0, 2.1, 2.2 i 2.3. [13] Stvarne funkcije ovih kopija su ipak ograničene na funkcije originalnog ELM327 v1.0, sa svojim inherentnim nedostacima.

Napisao sam koliko kostaju pravi chipovi, skuplji su.
Tako da ovo sto mi kupujemo su samo klonovi koji koriste verziju 1.0 koda.

Jos nesto :

Originalni ELM327 implementiran je na PIC18F2480 mikrokontroler kompanije Microchip Technology


Vidis ti to, klupko se odmotava lagano.
Znaci braca su uzeli kod verzije 1.0 i sad ga ubacuju na PIC18F2480 chipove, i nama prodaju te uredjaje.
Sad boga ti pitaj jesu li ti chipovi uopste originalni, al ko ga jebe, bitno je da radi(dosta ljudi ovo kaze, citao sam po raznim forumima)
Znaci kad procitate da je adapter kao ELM327 v1.5, to "v 1.5" tj "verzija 1.5" okacite macku o rep, isto ono 2.1 itd itd.
Sve je to laz cista.
-Verzija 1.5 nikad nije napravljena.
-Vidjeli smo koliko chipovi sa verzijom 2.1 kostaju, onda bi ovi ELM327 adapteri kostali 30$ minimum
-Kinezi nema shanse da ce update-ovati kod, oni samo ukradu, prepakiraju i prodaju dalje

Na kraju, bitno je da ovo radi i da je realtivno dobra opcija, sledeca bolja opcija je uredjaj od 4000$ pa ti vidi misko.

____________________________________________

 

 https://avto-layn.ru/pro-mashiny/elm327-kak-vybrat.html

https://www.autoscaners.ru/articles/what-is-obd-ii/ 

http://eobd.ru/sovmestimost-elm327-s-avtomobilyami

https://habr.com/ru/articles/444726/

https://gp-prsmah.ru/avtokopilka/kak-polzovatsya-obd2.html

https://diagcars.ru/48-elm-327-obd2-skaner-dlja-diagnostiki-avtomobilej.html

https://www.carscanner.info/ru/choosing-obdii-adapter/

 https://elm327-obd2.ru/obzory/avtoskaner-elm327-bluetooth-wi-fi.html

Samo citaj i gledaj stari :)

No comments:

Post a Comment

Koje ulje za Karcher perace ? Koje ulje generalno za perace visokog pritiska (WAP) ?

Koje ulje koristiti za pumpu u peracima pod visokim pritiskom?     Ako trazite ulje za pumpu u prskalicama pod visokim pritiskom, vazno je ...