Saturday 24 June 2023

Zamjena ulja kad je vruc motor !? - Odgovor ce vas iznenaditi

 https://parkers-images.bauersecure.com/wp-images/177357/gettyimages-adding-engine-oil.jpg


Redovne promene ulja su neophodne za održavanje performansi i dugovečnosti motora vašeg vozila. Iako su mnogi vlasnici automobila svesni važnosti rutinske promene ulja, često postoji zabuna oko toga da li je najbolje menjati ulje kada je motor vruć ili hladan. Međutim, većina stručnjaka za ulje preporučuje zamenu ulja kada je motor vruć, a postoji nekoliko ubedljivih razloga za ovu praksu.


 Povećana efikasnost drenaže:

 Jedna od primarnih prednosti zamene ulja dok je motor vruć je poboljšana efikasnost drenaže. Viskozitet ili debljina ulja opada kako se zagreva.
Kada je ulje vruće, ono postaje tanje, omogućavajući mu da slobodnije teče i da potpunije iscuri iz motora. Kao rezultat toga, zamena ulja dok je motor vruć obezbeđuje da se veći deo starog, potencijalno kontaminiranog ulja efikasno ukloni tokom procesa zamene ulja.

 Povećana suspenzija zagađivača:

 Zagađivači, kao što su prljavština, metalne čestice i mulj, mogu se akumulirati u motornom ulju tokom vremena. Ovi zagađivači su štetni za komponente motora i mogu smanjiti njegovu ukupnu efikasnost. Kada je motor vruć, tanji viskozitet ulja omogućava ovim zagađivačima da efikasnije ostanu suspendovani u ulju.
To znači da je manje verovatno da će se taložiti na površinama motora ili formirati naslage, povećavajući šanse za njihovo izbacivanje tokom procesa pražnjenja.
Shodno tome, zamena ulja kada je vruće pomaže u uklanjanju veće količine ovih štetnih zagađivača, promovišući čistiji i zdraviji motor.

Ulje ce lakse "pobjeci"

Današnji visokotehnološki OHC motori drže ulje na mnogo više mesta u poređenju sa starim motorima.
Da bi ulje efikasno "pobeglo" iz ovih teško dostupnih mesta tokom zamene ulja, mora da bude toplo i retko. Zamena ulja kada je motor vruć obezbeđuje da ulje može da dopre i da se isprazni iz svih potrebnih oblasti, sprečavajući nakupljanje ustajalog ulja i potencijalne probleme sa motorom.

 Vremenska efikasnost:

 Zamena ulja kada je motor vruć takođe nudi praktične prednosti u smislu vremenske efikasnosti.
Kada motor radi, ulje cirkuliše kroz ceo sistem, dostižući sve komponente i odnoseći zagađivače. Zamenom ulja odmah nakon pokretanja motora izbegavate potrebu da sačekate da se motor ohladi pre nego što započnete proces pražnjenja.
Ova prednost koja štedi vreme može biti posebno korisna za zaposlene pojedince ili one koji rade u servisnim centrima za automobile, omogućavajući efikasnije prakse održavanja.

Dakle, da sumiramo, promjenu ulja kada je motor vruć stručnjaci preporučuju iz nekoliko dobrih razloga.
Vrelo ulje se efikasnije drenira, bolje odnosi zagađivače i sitne čestice i obezbeđuje pravilno podmazivanje u složenom dizajnu motora.
Plus, štedi ti vrijeme!
Prateći ovu praksu, možete održavati vaš motor čistijim, zdravijim i radeći najbolje za dugo vremena.

Naravno postoje i opasnosti od opekotina i mrlja i belaja, pa pripazi guzicu !

 

Ok braco to bi bilo to, malo israzite na ovu temu ako vas interesuje ali bome, nije losa logika, nije losa nikako....
 

https://www.youtube.com/watch?v=IxmzCoeLPPE

No comments:

Post a Comment

Koje ulje za Karcher perace ? Koje ulje generalno za perace visokog pritiska (WAP) ?

Koje ulje koristiti za pumpu u peracima pod visokim pritiskom?     Ako trazite ulje za pumpu u prskalicama pod visokim pritiskom, vazno je ...